Leta i den här bloggen

tisdag 22 april 2014

M/S Estonia & Arkimedes princip!

Länkar i bloggen till M/S Estonia inlägg.

Hemsida.
Palmemordet
Dag Hammarskjöld
Dag Hammarskjöld


Arkimedes princip säger att så gått som hela undre utrymmet under bildäck från halva M/S Estonia sett från fören, ca 75 meter, var luftfyllt annars kunde inte fören sticka upp ovanför vattenytan när aktern träffade Östersjöbotten. Helt klart sipprade vatten in i för-utrymmet men inte alls i samma mängder som i akter-utrymmet. 
Hade för-utrymmet fyllts med vatten innan aktern hade M/S Estonia sjunkit med fören först!

Tyska Meyer-varvet byggde M/S Estonia, inget slarvbygge med andra ord.
Hela utrymmet under bildäck är mer eller mindre hermetiskt, inget vatten får komma in där.
1. Ventilationen till hytterna och maskinrummet tas ifrån toppen av fartyget, inte från bildäck eller sidan av fartyget.
2. Dörrarna ut till bildäck är av stål som stängs automatsikt då dom är relativt tunga, dom är säkert försedda med gummilister så att inte vatten ska komma förbi, men också så att inte avgaser från fordonen ska komma in i trappuppgångarna.
3. Dörrtröskeln är även relativt hög, ca 100 millimeter.
4. Så för att M/S Estonia sjönk med aktern först och inte slog runt 180 grader när bildäcket blev successivt vattenfyllt, måste det läckt in vatten minst 75 meter in på M/S Estonias skrov, hålet behöver inte vara stort, ca 1 kvm räcker.

Det som gör det svårt att sådana massor med vatten ska tränga in i M/S Estonia ca 100 meter in från den öppna fören är att det står massor med fordon i vägen på däck.

Sakta men säkert fylldes hytterna i fören under bildäck på M/S Estonia med vatten.
Den här killen hade tur:
TV4Play

M/S Estonia sjönk som Sewol, med vattenläckage i aktern och en relativt tät för som tillslut började ta in vatten, i M/S Estonias fall fylldes fören fortare.
 



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar