Leta i den här bloggen

fredag 15 november 2013

M/S Estonia en wobbler och Arkimedes.

Länkar i bloggen till M/S Estonia inlägg.

Hemsida.
Palmemordet
Dag Hammarskjöld
Dag Hammarskjöld


Arkimedes-princip fungerar inte på kroppar som påverkas av föremål som pressar ner föremålet under vätskan, så är det med en wobbler eller när M/S Estonias bogramp föll ner och vattnet forsade in på bildäck.

Den som aldrig varit ute och fiskat och inte förstår vad jag menar måste göra det för att förstå vad som hände med M/S Estonia.
Det finns många typer av drag till kastspön men det enda draget du behöver köpa är ett drag som kallas för wobbler. En wobbler flyter på vattnet precis som en båt men när du börjar dra in linan dyker draget ner i vattnet, Arkimedes-princip fungerar inte längre.

När Bogporten lossnade och bogrampen föll ner som experterna påstår slutade Arkemedes-princip att fungera och M/S Estonia borde dykt ner som wobblern men det gjorde inte M/S Estonia, varför? Bogrampen föll aldrig ner.

Wobbler
Så här ser en wobbler ut, den flyter på vattnet men så fort du börjar dra in linan dyker draget. Så hade även hänt med M/S Estonia tack vare sina 14 knop om bogrampen varit nedfälld.

M/S Estonia blir en wobbler.
Bild från JAIC-haverirapport.
Bilden i högra nedre hörnet i bilden ovan gör M/S Estonia till en wobbler.
När bogrampen bryts loss och faller ner rusar vattnet in och fartyget dyker ner i djupet och det går fort.
M/S Estonia bogramp JAIC-haverirapport.
Bild från JAIC-haverirapport.

Själv fiskade jag mycket på somrarna när jag var runt 10-14 år, Ören och Landsjön.
Landsjön nappade det bra i, rekordet var 3 gäddor på en dag, Ören var mer eller mindre stendöd på fisk.

2 kommentarer:

 1. hej!
  uppskattar dina inlägg. vet inte varifrån du fått alla dina bilder men det verkar vara ett enormt arbete du lagt ner
  undrar dock varför estonia skulle ha transporterat gammal militär utrusning? varför skulle det vara så känsligt så att de mörkades? några tankar om det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här ryska/sovjetiska utrustningen var mycket intressant för länderna i väst, därför valde man att transportera det med M/S Estonia eftersom att det var den ända vägen som man faktiskt hade en chans med (tullen var bland annat inte den bästa i Estland år 1994). Sen så har det väl blivit mörkat då min uppfattning är att det handlade om radioaktiv last, då blir väl de högre uppsatta människorna rädda att det skulle smälla där nere och förolycka någon, och ifall det hade hänt så skulle ju förmodligen sanningen komma ut och om allmänheten får reda på att de faktiskt transporterade livsfarlig radioaktiv last ombord en helt vanlig passagerarfärja, ja då kan man väl säga att myndigheterna hade sett bättre dar

   Radera